Waarom een fotocursus?

Fotografiecursussen in Haarlem
Nu heeft u eindelijk die mooie fotocamera. Nu de knoppen nog! Probleempje: de handleiding is nogal onbegrijpelijk. Je moet eigenlijk alles al weten eer je er wat van kan begrijpen! Dus nu fotografeert u dan wel, maar de fotocamera blijft op automaat staan. Ja, best mooie foto’s. Maar sommige resultaten blijven toch onbegrijpelijk. Waarom wordt bijvoorbeeld sneeuw of een zwarte kat grijs? Waarom zijn sommige foto’s bewogen, juist als je het niet wilt? En hoe krijg je het voor elkaar als je het wél wilt? Hoe krijg je nu sommige dingen scherp in de foto en de rest onscherp?

Het klinkt alsof fotograferen alleen maar om techniek draait.
Het wonderbaarlijke is echter, dat ieder mens op zijn eigen originele manier kijkt en dat dit voor een geoefend en vaardig docent te zien is. De kunst is deze manier van kijken naar boven te halen bij de ander en dit te ontwikkelen.
Op zo’n manier wordt een fotocursus ineens heel wat anders dan wat trucs leren om een effect te bereiken. Bij Marijke Diel leren de cursisten de technische kennis in te zetten om hun eigen creatieve zeggingskracht te vergroten en te ontwikkelen.

 Is dit moeilijk? Nee, het is voornamelijk leuk. Natuurlijk is enige technische informatie onontbeerlijk. Dit wordt echter op een zeer aanschouwelijke manier gebracht. We oefenen met z’n allen in de praktijk, onder begeleiding van de docent. Met die technische kennis kunt u makkelijker creatief zijn. U heeft immers meer mogelijkheden en u wéét dan eindelijk wat u aan het doen bent.

Omdat de cursussen bestaan uit vijf lessen (u kunt zowel een basiscursus fotografie als een cursus voor gevorderden volgen), heeft u tussendoor de tijd om de lesstof te laten bezinken en zelf aan de gang te gaan.
Leren fotograferen is vooral: doén, foto’s bespreken en bekijken wat je kunt doen om je eigen zeggingskracht te vergroten.
De foto’s die u maakt, drukt u af op 10 bij 15. Pas als de cursisten de foto’s naast elkaar zien, kan de docent de verschillen laten zien.
Ineens wordt duidelijk waarom de ene foto veel beter communiceert dan de andere.

Benodigde camera: Meerdere camera’s zijn geschikt. Het belangrijkste is dat de camera op manual kan worden gezet en dat u sluitertijd en diafragma kan verstellen. De kosten zijn beperkt tot het afdrukken van eigen foto’s. Hieraan worden verder geen bijzondere eisen gesteld.