Gestolen Bliksemschichten

In 2018 was er bij het Teylers museum een tentoonstelling over electriciteit. Het Teylers kondigde dit aan met de foto hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het deed me onmiddellijk denken aan het werk van Hiroshi Sugimoto, een Japanse fotograaf die dat voorjaar te zien was in het Foam in Amsterdam.

Hoe geheimzinnig is dit en hoe is het mogelijk om een bliksemschicht vast te leggen?
Een bliksemflits is er maar heel even en bijna direct weer verdwenen. En toch kan het ergens blijven en wel op een foto!
Hier zijn een twee foto’s van Hiroshi Sugimoto:

Hoe doe je dat nu, een bliksemflits vastleggen?
Je kunt ’s nachts bij bliksem een lange sluitertijd op je camera instellen, op een goede plek staan en dan komt die bliksem vanzelf op je foto!

 Je zou misschien denken dat Hiroshi dit ook heeft gedaan. Maar je ziet aan zijn foto’s dat het hier toch wel gaat om heel bijzondere vormen van ‘bliksem’ flitsen. Hiroshi heeft de natuur een handje geholpen met zo’n soort ‘electriseer machine’ die in het Teylers museum staat. te zien op deze foto:

 

 

Dit apparaat maakt electrische ontladingen. Het is nog een hele kunst om zo’n ontlading op te wekken. Er werd veel geëxperimenteerd, want je kunt niet voorspellen hoe de ontlading eruitziet. Hiroshi heeft regelmatig onder stroom gestaan.

De kracht van Hiroshi’s bliksems op zijn foto’s

De foto’s van Hiroshi zijn goed doordacht. In de uitvoering van zijn werk heeft hij bewuste keuzes gemaakt. Met de keuze van de foto’s die hij wil laten zien, het afdrukken zelf, de grootte van het werk, en de rangschikking hiervan, laat zijn eigen stijl (manier) zien.

Hoe komt Hiroshi Sugimoto nu op het idee om zoiets te gaan doen, wat voor gedachten zitten hierachter?
Bij het bestuderen van zijn werk blijkt dat hij gefascineerd is door ‘vroegere’ uitvinders zoals Michael Faraday en Fox Talbot, een van de uitvinders van fotografie. Toen Hiroshi in Engeland de woning van Fox Talbot bezocht bleek dat die met  Michael Faraday een gezamenlijk onderzoek had gedaan naar statische electriciteit. Hiroshi wilde met zijn eigen ogen zien wat deze pioniers hadden ontdekt. Hij wilde dit in beeld brengen op zijn eigen manier.

Hierdoor brengt Hiroshi Sugimoto het verleden naar het heden en legt hij ook andere verbindingen: in technisch opzicht, in creatief opzicht, maar ook in zeggingskracht: in hoeverre kan de mens de natuur bedwingen? Zijn de ‘bliksem’ flitsen gemaakt door een machine nu ‘natuurlijk’ of eigenlijk helemaal niet?

De aanpak van Hiroshi Sugimoto is één manier om te komen tot een indrukwekkend fotoproject. Vaak zie je dat er een interessant project ontstaat doordat de kunstenaar bereid is diep in zijn fascinatie te duiken.

Heb jij ook een fascinatie en zou je die willen onderzoeken? Laat het weten! Het kan jouw fotografie verdiepen en uitbreiden.
In de Vervolg fotocursus en de Verdiepings fotocursus heb je hier alle ruimte voor!
Meer info hierover vind je op https://www.fotocursushaarlem.com/fotocursussen-vervolg-met-praktijk-in-haarlem/

Met vriendelijke groet,

Marijke Diel