Referenties lespraktijk Marijke Diel

Mentorgroep:

Rabia:
Dankzij de begeleiding van Marijke is het persoonlijke verhaal dat ik wilde vertellen naar voren gekomen en heeft het vorm gekregen. Ik ben daar heel blij mee!
De lessen over procesmatige aanpak hebben mij hierbij geholpen.
Verder ervaar ik de diverse invalshoeken bij het groepsthema als een verrijking, evenals het bespreken van ieders persoonlijke werk.

Yuval:
By following the Mentorgroep Fotografie my look over my photography has changed .
I found it very interesting to relate to a photo and heart see what others in the photo see.
I now have more tools to look at photos when i visit an exhibition, or when I’m looking at a photobook .
The “little opdrachten”: I found the it very fine , in times when I do not have an inspiration to do something new it gets me to photograph .
And the different subjects of these “little opdrachten” got me to experiment and think of subjects which i do not normally do and that is inspiring for me .

Petra: “Wat was het gisteren een vreselijk leuke en leerzame avond.
Het is super leuk, dat er dingen aan de orde komen waar ik me nog niet echt in verdiept heb. Fijn dat
je het in het echt kon laten zien. En de voorbeelden van de foto`s bekijken en bespreken vond ik ook heel leerzaam.
Echt een eye-opener! Dank je wel!”

Annemiek:
Ik heb veel van je geleerd de afgelopen jaren, dank daarvoor.
Het analyseren van foto’s vond ik erg zinvol. Het bespreken en analyseren van foto’s in de les, al dan niet gemaakt n.a.v. een opdracht, heeft me geholpen beter te leren kijken, ook naar mijn eigen werk.

Basiscursus Haarlem:

Tessel (27 jr): Ik had al veel zelf uitgezocht over fotografie maar ik heb toch veel geleerd en genoten!
Marijke heeft individuele aandacht voor iedereen. We oefenen en krijgen meteen feedback. Ik heb, al met al, veel aan de cursus gehad!

Rianne (32 jr): Ik vind het een leuke mix van theorie en praktijk.  Marijke laat goede voorbeelden zien. Wat je leert, kun je meteen toepassen!

Robin (33 jr): Ook ik had al veel zelf uitgezocht over fotografie. Maar het blijkt goed te zijn om vanaf het begin te beginnen. Te leren hoe de camera  precies werkt. Als je dat begrijpt, welke instellingen doen wat en waar moet je op letten, dan kun je verder. Superfijn!

Judith (60 jr): Eindelijk snap ik die knoppen! Wat fijn dat Marijke alles zo begrijpelijk uitlegt! Ook gaat zij iedereen langs voor individuele aandacht en om te checken of je het begrijpt.  De praktijk vond ik ook heel leuk!

Robbert Verhoeven (docent en teamleider):
Marijke legt duidelijk uit en schept een prettige sfeer in de klas.
Ik heb veel geleerd. De didactiek en de pedagogiek zijn goed in balans bij Marijke. Dank je Marijke!

Sarai: De lessen van Marijke vinden plaats in een veilige en positieve sfeer waardoor het bespreken van eigen fotowerk veel opleverde en mogelijk was.
Heerlijk om met een docent te werken die out of the box kan kijken en denken!

Cursisten over de Vervolgcursus Fotografie

Ydelet: ik heb veel geleerd. De besprekingen van de foto’s maakten mij enthousiast. Ook is het heel leuk om in de praktijk te fotograferen en dingen uit te proberen.

Jacinta: Jij legt goed uit. Als je een opdracht geeft blijf je op de achtergrond om zaken bij te sturen en uit te leggen. Ik weet alles weer een beetje beter, heel fijn, en kan dingen plaatsen. Ik ervaar het als een enorme rijkdom dat ik nu diverse fotografische aspecten kan duiden!

Tine: Ik durf nu op M te fotograferen. Dit is überhaupt noodzakelijk om s avonds goed te kunnen fotograferen. Ook het werken met een statief heb ik als heel leuk ervaren. Ik ben anders gaan kijken onder de deskundige begeleiding van Marijke.

Sjef: De wereld gaat veel verder voor je open. Het fotograferen op locatie vond ik super leuk. Ik weet nu eindelijk hoe ik avondfoto’s goed moet krijgen!
Hans: “ervaren docent”
Josee: “goede professionele docent en veel betrokkenheid”
G Bendt: “de beoordeling van de foto’s en goede feedback is een sterke kant van de cursus.”

Cursisten over de Verdiepingscursus Fotografie

Jacinta: Marijke haalt de verhalen uit mijn fotowerk en brengt structuur in de chaos. Ik vind dat erg prettig. Ik neem die manier van denken mee en leer hiervan. Het geeft richting.

Vanessa: ik ben los gegaan met zwart/wit fotografie. Leuk die verschillende praktijkdagen, je kunt alle kanten op! Ik vind het heel prettig dat Marijke mij eerst mijn eigen ding laat doen. Dat vertrouwen stimuleert mij. Daarna gaan we het bespreken.

Han: Ik vond alle elementen in deze cursus erg leuk. De storytelling en de combinatie zw-w / kleur en technische wetenswaardigheden. Het spontane van de straatfotografie. Goede instructie. Het is prettig dat Marijke direct is in haar feedback op een aardige manier. Zij kijkt met een professionele blik naar foto’s op een hoger level, waardoor ze dingen ziet die ik nog niet zag. Daardoor ziet ze ook snel de samenhang in ons werk en waarin zij ons richting kan geven.

Frans: Stimulerend, een andere manier van kijken! Bij de instructies is werk van goede fotografen te zien. De opdrachten zijn leuk om te doen.

Stefanie: Iedereen leert veel van anderen en je wordt hierdoor op ideeen gebracht.

Elseline: Ik vind het heel fijn dat ik de cursus heb gedaan. Ben anders gaan nadenken over fotografie. Dit hebben we kunnen toepassen in de opdrachten.
Maaike: Heel leuke cursus. Heb geleerd anders te kijken.

Smartphone Fotografie

Stijn: in deze cursus komen alle knoppen langs, dat vind ik heel waardevol.
Het bespreken van foto’s vind ik erg leuk en inzicht gevend. Je leert als groep ook van elkaar.
En ik vind het fijn dat jij als docent in deze fotobesprekingen allerlei fotografische aspecten goed kan benoemen, evenals mogelijke verbeteringen, indien gewenst.

Rita: Ik vond het erg leuk om te leren kijken. De bespreking van de foto’s en het bewust analyseren draagt hier enorm aan bij. Ook het bespreken van werk van professionele fotografen en het uitpuzzelen waarom iets goed werkt vond ik heel interessant. Verder natuurlijk het leren kennen van de knoppen en technische functies van de smartphone camera.

Anjes:  Laagdrempelige cursus en een zeer ervaren docent die goed feedback geeft op onze foto’s.

Diederik:  De inhoud van de cursus is goed bevallen. Ik vond het ook erg leuk om dit in een groep te doen.  Het bespreken van de foto’s (inzicht gevend) en de interactie met de anderen heeft voor mij een grote meerwaarde.

Marius: Ik kwam voor de knoppen en dat heb ik allemaal geleerd. De gezelligheid vind ik heel belangrijk. Ik vond de opdrachten heel leuk.  Die geven structuur in de cursus. Hierdoor ga je zelf op pad en oefen je meteen alles. Mijn doel is meteen zo goed mogelijke foto’s te maken zodat ik ze niet hoef te bewerken. Ik vind het een prima cursus, ik zou’ m iedereen aanbevelen.

Fotoworkshop Haarlem Sterk met Beeld - maak mooie foto's
Janny ter Meer (imago)coach over de Workshop Sterk met Beeld:

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden.’ Als liefhebber van tekst en voormalig redacteur heb ik de neiging tegen te sputteren. Woorden hebben ook kracht! Maar ja, hij is wel waar, zo bleek ook tijdens de workshop die Marijke Diel voor ViB (Vrouw in bedrijf) verzorgde.

Dat een goede profielfoto op LinkedIn belangrijk is, en dat je geen vakantiekiekje moet gebruiken, wist ik wel. Waar je nog meer op moet letten, legde Marijke haarfijn uit: Kijk de mensen aan, kijk niet weg. Let op de achtergrond: leidt hij niet af van jouw gezicht? Ze liet ons enkele voorbeelden zien van goede en verkeerde profielfoto’s. Heel leerzaam.

Foto’s bij een blog, ja, natuurlijk, doe ik. Dankzij Marijke weet ik welke vragen ik mezelf kan stellen: wat is het thema? Wat is de boodschap? Klopt dat met je tekst? Wat voor soort foto wil je, grappig of niet? Kunstzinnig of niet?

Al met al een leerzame workshop die mij als woordenliefhebber liet houden van beelden…

Janny ter Meer ‘maakt verlangens zichtbaar’

(imago)coach

www.jannytermeer.nl

FotocursusHaarlem.comEdu Spee over de Basiscursus en Vervolgcursus Fotografie:

De foto cursus bij Marijke kan ik zeker aanraden. Met veel plezier heb ik twee volledige cursussen gevolgd. Veel heb ik geleerd wat direct in de praktijk toe gepast kon worden. Tegenwoordig ben ik woonachtig in South Africa en het vast leggen van de Big 5 -Buffalo, Elephant, Leopard, Lion, and Rhino – is voor mij nog steeds een aangename wijze om de weekeinden door te brengen. Alles wat ik op het het gebied van fotografie bij hebt geleerd is begonnen met de vervolg opleiding bij Marijke.

Bij Fotogram in Amsterdam heb ik de basis van de fotografie geleerd maar de fijne kneepjes van het vak, het inzien van de techniek wordt op een simpele maar doeltreffende wijze door Marijke uit de doeken gedaan.

De praktijk oefeningen Sluitertijd en Diafragma zijn natuurlijk voor een groot gedeelte bij iedere fotocursus aanbieder gelijk maar vergeet niet dat de nabespreking en het inzichtelijk maken van de materie eigenlijk wel het meest belangrijke is.
Bij Marijke heb ik dat ervaren.

Als ik weer in de buurt zou wonen dan ga ik weer een vervolg cursus doen bij Marijke Diel Fotografie, waarom? Om de gemoedelijke maar ook professionele sfeer en de uitstekende opbouwende kritiek van de cursus leidster.

FotocursusHaarlem.com
Leo en Franciska Maarse over de Basiscursus Fotografie:

Zaterdag hebben wij samen met twee andere deelnemers de basiscursus fotografie gedaan bij Marijke. We vonden de persoonlijke aandacht van Marijke erg prettig. We kijken terug op een intensieve dag met een goede afwisseling van theorie en praktijk waar we geleerd hebben te spelen met diafragma, sluitertijd en filmgevoeligheid. Bij de oefening met het instellen van de sluitertijd hebben we met verschillende sluitertijden en met of zonder meetrekken Marijke op haar fiets gefotografeerd. De resultaten waren prachtig!

Ook de uitleg en oefeningen met het diafragma waren goed. De werking van de camera werd beeldend uitgelegd met behulp van een  ‘antieke’ analoge spiegelreflexcamera . Behalve over de technische vaardigheden leerden we ook veel over de compositie van foto’s aan de hand van foto’s van bekende fotografen.

Al met al is de basiscursus fotografie van Marijke een aanrader!

Franciska en Leo Maarse


Manal Belamlih-Bourahma over de Basiscursus Fotografie:

Beste Marijke,

Ik wil je nog bedanken voor de intensieve fotocursus die ik bij jou heb gevolgd, Ik heb er erg veel aan gehad en was de moeite waard.
De manier hoe je alles duidelijk had uitgelegd was super. Ik kon het makkelijk onthouden.
En je was erg creatief in de praktijk opdrachten dat was mijn favoriet.
Wellicht tot een volgende keer!

Fotografiedocent Marijke Diel