Mentorgroep Fotografie, start Basiscursus Fotografie, Herr Bachmann und seine Klasse

Beste allemaal,

Onderwerpen:

Start cursussen:

– Mentorgroep Fotografie, de FotoVisie Groep, start 7 februari
–  Basiscursus Fotografie met Praktijk, Start 9 februari (Haarlem)

Een maakproces:
– Herr Bachmann und seine Klasse

Wil je jezelf ontwikkelen en nieuwe inspiratie en kennis opdoen in de fotografie?

Mentorgroep Fotografie (FotoVisieGroep)
Bij de FotoVisieGroep kun je je het hele jaar door laten ondersteunen bij jouw eigen project of thema. Elke les levert de docent inspiratie aan door allerlei fotografische aspecten (van techniek tot en met manieren van kijken) te behandelen.

Aan elke bijeenkomst is behalve de voor de deelnemers speciaal gemaakte les,  ook een opdracht verbonden. Deze opdracht kun je integreren in het project waarmee je bezig bent, of je kunt’ m ‘los’ doen.
Op de FotoVisieGroep bespreken we het fotowerk van de deelnemers.
Bij deze besprekingen staat jouw persoonlijke benadering, plezier en enthousiasme centraal.

Het doel hiervan is dat jij jouw fotografisch ‘handschrift’, jouw visie, ontwikkelt.
Onder ‘fotografisch handschrift’ verstaan we jouw eigen stijl en datgene wat jij wil communiceren.

Op 7 februari start de  Mentorgroep Fotografie met een nieuwe ronde, met bestaande en nieuwe cursisten. De groep draait het hele jaar (9 bijeenkomsten) en we komen ongeveer 1 x in de vijf weken bijeen (digitaal, indien mogelijk fysiek, hybride altijd mogelijk). Ben je nieuwsgierig en zou je willen deelnemen?
Voor meer informatie en fotowerk Foto Visie Groep,  Zie https://marijkediel.nl/home/lespraktijk/mentor-fotografie-enthousiasme-en-vakkennis-delen-in-een-leuke-groep/

Wil je even overleggen? Bel of mail gerust!

Basiscursus Fotografie start 9 februari 2022
Meer invloed uitoefenen op jouw fotografie? Haal je camera van “auto” af. Verander binnen korte tijd jouw fotografie en breng alles meteen in de praktijk! Op woensdag 9 februari  start er weer een Basiscursus Fotografie. De inhoud kun je nog even hier lezen:
https://www.fotocursushaarlem.com/cursussen-fotografie-basis/fotocursus-basis-met-praktijk/

Een maakproces:
Herr Bachmann und seine Klasse

Eind november heb ik de film “Herr Bachmann und seine Klasse” gezien. Je kunt de film online zien, waarschijnlijk in meerdere bioscopen maar in ieder geval in het EYE, zie https://picl.nl/films/herr-bachmann-und-seine-klasse/?theater-selectie=eye

In deze film laat een leraar zien hoe hij met zijn klas omgaat. Zijn klas bestaat uit leerlingen van verscheidene komaf. Deze leerlingen hebben vaak een achterstand bij de start van hun school carriere.
Dieter Bachmann is er in eerste instantie op uit zijn relatie met de leerlingen te verstevigen. Door hen te horen en te zien. Maar ook door alles met hen en de klas te bespreken. Hij laat hen zien hoe je kunt leven met elkaar.
Dit blijkt zeer motiverend voor de leerlingen. Het is misschien zelfs een voorwaarde om te kunnen leren.

Ik was onder de indruk van de film. De film duurt lang maar ik vond het bepaald geen straf in deze leefomgeving te verblijven!

Ik was nieuwsgierig hoe deze film is gemaakt. In de VPRO-gids vond ik een interview met Maria Speth, de regisseur. Het viel me op dat zij, voordat ze ging filmen, nog geen strak plan had over hoe de film eruit moest komen te zien. Ze heeft 30 dagen in de klas gefilmd, bij elkaar 200 uren film. Hierna begon ze aan de montage. Dit proces heeft 3 jaren geduurd.

Het is een megaklus om alle fragmenten te bekijken en te bepalen waar je de nadruk op wil leggen, wat je precies wil laten zien. Maria Speth heeft dit pas bij de montage bepaald.

Vaak is het in film en fotografie gangbaar dat je duidelijk van tevoren weet wat je doel is voordat je aan het filmen of fotograferen gaat. Een duidelijke doelbepaling aan de ‘voorkant’ scheelt enorm veel werk aan de ‘achterkant’.
En toch verlopen creatieve processen niet altijd op deze manier. En staat het ook niet vast dat je werk dan pas goed wordt. Creativiteit is mijn inziens ook je ogen tussendoor openhouden en zaken durven bijstellen. Of misschien maar gewoon in het diepe springen! Het volgen van je hart en enthousiasme is een belangrijke factor bij het maken van mooi werk.

Wil je meer lezen over het proces van Maria Speth bij de film “Herr Bachmann und seine Klasse”?
Meer info, zie https://marijkediel.nl/herr-bachmann-und-seine-klasse/